Previous slide
Next slide

DOMAINE PORTO CARRAS

1963 börjar en kryssning till Mount Athos, för att fira det tusenåriga jubileet sedan skapandet av munksamhällets gemenskap Athos. Kända människor från Athen var ombord och fartygsägaren Giannis Carras var en bland dem. De seglar förbi Sithonia, och går in i Toroneos bukt och … sagan börjar när Giannis Carras blir kär i jungfruplatsen. I århundraden har landet Halkidiki varit frodig med vingårdar och olivlundar. Dess viner, kända under antiken, som bär namn som Toroni, Acanthus och Olympus, som också hänvisas till i många texter från tidigare tider, var föregångare till dagens viner från sluttningarna av Mt. Meliton-regionen, nu erkänd som viner med skyddad ursprungsbeteckning (P.D.O) “Meliton Slopes” och Protected Geographical Indication (P.G.I) “Sithonia”.

I början av 2000 vidarebefordrades domänen till Stengou-familjen. Yliana Stengou åtog sig regenereringen av Domaine Porto Carras och ingriper dynamiskt i moderniseringen av vingården och omstruktureringen av vingården. Modern utrustning och nya plantager av grekiska infödda sorter i utvalda vingårdar av olika höjder och terroirfält gör Domaine Porto Carras till en modell av ekologiskt jordbruk, med en respekterad plats på världens vinkartor.

Domaine Porto Carras är den största organiska vingården i Grekland och en av de största i Europa som täcker totalt 475 hektar. Vingårdarna har ritats av universitetsprofessorer vid Agronomiska skolan i Thessaloniki och Aten Vine & Wine Institute och för första gången i Grekland genomfördes en systematisk studie om utländska sorters lämplighet. Idag tjänar “Meliton Slopes” vingårdar som en modell för ekologisk vinodling, och antar moderna internationella trender med respekt för konsumenten och miljön.

Vinodlingen byggdes 1970 och tillsammans med vingårdarna, en milstolpe i den grekiska vinindustrin. För att skydda det vackra landskapet, var platsen noga utvald för att vara osynlig för förbipasserande, både från vägen och havet. Beläget i centrum av Domaine, serverar den direkt bearbetning och snabb leverans av druvorna, som syftar till att upprätthålla råmaterialets höga kvalitet. Moderna pressar, tankar av rostfritt stål och ett kemiskt analyslaboratorium stöder alla produktionsprocesser med de senaste tekniska metoderna.

Sedan början av 1960-talet har Domaine Porto Carras visat sin innovativa karaktär och bidrar till utvecklingen av vinodling och vinproduktion i Grekland. Ett briljant exempel på detta är återupplivningen av den välkända, ändå varierade Malagouzia, som försvunnit från vinodlingen i hundratals år. Limnio, den äldsta röda sorten i världen, med hänvisningar till texterna från Aristoteles, Homer och Hesiod, planterades först, odlades och buteljerades i Domaine Porto Carras. Det oenologiska resultatet är exceptionellt. Limnio-sorten har stor åldrandepotential och är ett kulturarv som kontinuerligt tar emot internationella utmärkelser och distinktioner.

Det är värt att nämna att professor Emile Peynaud vid universitetet i Bordeaux, fader till modern vinframställning, grundade den historiska vägen för det första “grekiska” PDO-vinet med deltagande av de utländska sorterna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc kombinerat med den äldsta Grekiska sorten Limnio. Den legendariska Chateau Porto Carras med en stor tidigare rekord forsätter att vinna priser, priser och medaljer. Produktionsprocessen sker med kunskap och omsorg av erfarna oenologer i vingårdens moderna faciliteter. Domaine Porto Carras använder den senaste utrustningen, pneumatiska pressar, specialtankar för för-jäsning, dubbeltväggs rostfritt stål jäsningstankar, automatisk jäsningstemperaturreglering. Samtidigt, i vingårdskällaren, förnyas autentiska franska ekfat varje år, allt för att säkerställa den perfekta mognaden av de stora röda vinerna, särskilt Chateau Porto Carras, Syrah och Magnus Baccata. Domaine Porto Carras delas ut varje år i inhemska och internationella vin tävlingar, med en mängd olika utmärkelser, som belyser kvaliteten på sina viner.